Hamile Kalmanın Yolları

Hamile Kalmanın Yolları ya da Nasıl hamile sorularına yöneldiniz. Çocuk sahibi olmaya karar verdiniz ve ilişkinizi bir çocukla tamamlamak istiyorsunuz. Elbette planlı bir hamilelik anne ve bebek açısından daha sağlıklı olacaktır. Tabi bu yolda hemen istediğinize ulaşamayabilirsiniz. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için bu durum bazen sıkıntılı hale gelip uzun sürebilir.  Bu normal durumdur. Peki bu süreci kolaylaştırmak için neler yapmalıyım ve hangi yola başvurmalıyım diye merak edenlere bu yazımızı hazırladık. Şimdi kolay hamile kalmanın yolları nelerdir?  beraber inceleyelim.

Hamile Kalmanın Yolları

Adet Döngünüzü Kaydedin

Öncelikle adet döngünüzü izlemelisiniz. Düzenli bir adet döngüsü bebek sahibi olmak için önemli konulardan biridir. Adet döngünüzü basit olarak bir takvim üzerinde takip edebilirsiniz.  Her ay belli aralıklarla adet oluyorsanız yani iki adet arasındaki zaman düzenli ise bu durum adet döngünüzün iyi olduğu anlamına gelir.  Bir kaç günlük gecikme veya erken adet görme düzensizlik oluşturmaz. bu durum normal olarak kabul edilebilir. Düzenli adet olan kadın her ay düzenli olarak yumurtlar. Bu yumurta sperm ile birleşince döllenme gerçekleşir ve hamilelik oluşur. Yumurta kadın rahminde 12 ila 24 saat arasında gebelik için hazır bekler. Bunu takiben de erkeğin spermi kadın bedeninde 5 güne kadar canlıdır. Bu dönemler döllenme ve hamilelik için en uygun dönemdir.

Yumurtlama zamanınızı bilin

Düzenli adet gören bir kadın adet başlangıcından ortalama 2 hafta sonra yumurtlar. Uygulama kullanıyorsanız bunu size uygulama söyleyecektir. Ortalama yumurtlama zamanınızı bilmek özellikle o dönemde daha sık cinsel ilişkiye girmek için bir fırsat sunar. Yumurtlamanızı eczaneden alınan yumurtalama kitleri ile veya vücut ısısı değişimi gibi yöntemlerle takip etmenizi önermiyorum. Bu yöntemler kadını ve erkeğin hayatında en doğal şey olan cinselliği “planlanmış görev” haline getirip çiftleri psikolojik olarak olumsuz etkilemektedir.

Adet döngüleri düzenli olan kadınların adetlerinin  başlangıcından  2 hafta sonra  yumurtlamaları olur.  Yumurtlamanızı kolayca takip edebilmek için uygulamalardan faydalanabilirsiniz.  ayrıca yumurtlamanızı yumurtlama kitleri ve vucut ısısı değişimi gibi yöntemlerle de takip edebilirsiniz. Yumurtlama kitlerini  eczanelerden edinebilirsiniz. Bunun yanı sıra yumurtlamanın anlaşılmasının başka bir yöntemi de, vajinadaki yumurta akına benze akıntıdır. Bu akıntı şeffaf renkte ve genelde kokusuz bir akıntıdır. Bu akıntıyı takip ederek bile hamile kalma şansınızı arttırabilirsiniz.

Yumurtlama Dönemi Hesaplama Makalemize Bir Göz Atın…

Doğurganlık döneminde gün aşırı eşinizle beraber olun

Öncelikle doğurganlığın en iyi olduğu olduğu dönem yumurtlama gerçekleşmeden önceki 5 gün ve yumurtlamanın gerçekleştiği 6. günü kapsar. Yumurtlama takip programlarından adet döngünüzü girerek, bu günlerin hangi günler olduğunu rahatlıkla öğrenebilirsiniz. Eşinizle her gün cinsel ilişkide bulunmak sanılanın aksine hamile kalma şansızını azaltabilir. Çünkü yorgun spermlerin yumurtayı dölleme şansı azdır. Bunun yerine bir gün arayla yada haftanın 2 günü girilen ilişkide, daha şanslı olabilirsiniz. Çünkü dinlenmiş bir vücuttaki sperm  daha verimli olacaktır. Peki Kolay hamile kalma pozisyonları nedir? diye en çok sorulan sorulardan bir tanesine de açıklık kavuşturalım. Cinsel pozisyonların hamile kalmak üzerindeki etkisi için şuan herhangi bir kanıt yoktur. Cinsel ilişkiden sonra bir müddet uzanıp beklemek, duş almamak  gibi söylemlerin hamille kalmaya yardımcı olduğu olasılığı da varsayımlardan ibarettir.

Sağlıklı Bir Bedene Sahip Olun

Sağlıklı bir beden ağırlığında olmak hamile kalmak için önemlidir. Kilolu olmak hamileliği engeller mi diye bir çok kez sorulan bu soruya evet diyerek net bir cevap verilebilir. Çünkü aşırı kilolu bir kadının vücut kitle endeksi normal olan bir kadına göre 2 kat daha uzun sürede hamile kaldığı bilimsel araştırmalarda ortaya konulmuştur. Fazla vücut yağına sahip olmak aşırı şekilde östrojen hormonu salımına bu durumda yumurtlamaya engel olup hormon bozukluğunu ortaya çıkarır. Kilolu bir kadının hamilelik öncesi dikkat edip kilo vermesi hem hamile kalma şansını arttıracak hem de hamilelikte alınacak kilolarla beraber aşırı kilonun ortaya çıkmasına engel olacaktır.

Hamile Kalmanın Yolları

Peki zayıf olmak hamileliği engeller mi dersek bunun içinde evet demek daha doğru olur. Aşırı zayıf bir kadının, vücut kitle endeksi normal olan bir kadına göre 4 kat daha az hamile kalma olasılığı da bilimsel araştırmalarla tespit edilmiştir. Çok zayıf olmak adet düzenini etkileyebilir ve yumurtlama tembelliklerinden veya yumurtlamanın durmasına kadar gidebilir. Buda hamile kalma ihtimalini düşüren nedenlerdendir.

Eşlerin obez olduğu durumlarda ise obez olmayan eşlere nazaran hamile kalma sürelerinin uzadığı da araştırmalar sonucu saptanmıştır.

Hamilelik Öncesi Vitamin Desteği Alın

Hamilelik öncesi vitamin kullanımı hem bu süreçte daha iyi hissetmenizi hem de oluşacak bir bebek için gerekli olan desteği sağlayacaktır. Vitamin seçimine kan sonuçlarınıza bakılarak doktorunuzun tavsiyesiyle başlayabilirsiniz.

Hamile kalmadan önce hangi vitaminleri almalıyım derseniz genel olarak önerilen vitaminler folik asit ve D vitamindir. Tabii ki Türk kadınının genel bir sorunu olan demir de bunlar arasında sayılabilir. Hamilelikten 3 ay önce folik asite başlanmalıdır. Bu oluşacak olan bebeğin beyin ve sinir sisteminde ortaya çıkabilecek eksiklikleri önlemek için önemlidir. Her gün önerilen miktar 400 mikrogramdır. Folik asit desteğine hamileliğin ilk üç ayıda devam edilecektir. Bunu takiben D vitamini ve Omega 3 desteği de alınabilir.

Sağlıklı yiyeceklerle doğal beslenin

Folik asidi yiyeceklerden de temin etmek mümkündür. Bunun için brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, turunçgiller gibi gıdaları tüketmek folik asit alımına destek sağlayacaktır. Hamilelik öncesi iyi beslenmiş sağlıklı bir beden hem hamile kalmanız için hem de hamilelik süreciniz için önemlidir. Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmak yüksek kolesterol açısından önemlidir. Yüksek kolesterol bedenin sağlık dengesini bozabilir. Ayrıca doğurganlık açısından hem kadın hem erkek için  cıva alımı da pek önerilmez. Bunun için cıva yoğunluğu az olan balıkları tüketin. Aşırı şekilde kafein tüketmeyin. Aşırı kafeinin doğurganlığı azalttığı bilimsel olarak araştırılıp saptanmıştır.

Yaşa bağlı doğurganlık azalabilir

Doğurganlıkta önemli olan faktörlerden biri de yaştır. Kadınlar yaş aldıkça yumurta kalitesi de düşer ve yumurtalıklarda da yaşlanma görülür. Buna bağlı olarakta hamile kalmak zorlaşır yada hamile kalınsa bile düşük tehlikesiyle karşılaşılabilir. Kadınların yaşı ilerledikçe rahimde kistler yada tüpler de tıkanmalarda görülebilir. 35 yaşından sonra kadınlarda doğurganlık azalmaya başlar ve riskli hamilelikler oluşabilir.

Yorucu Egzersizlerden Kaçının

Herşeyin kararında olması spor ve egzersiz içinde geçerlidir. Spor yapmak vücudunuzu dinç tutmak ve aktif olmak için önemlidir fakat yorucu düzeyde spor ve egzersiz yapmak, yorgun bir bedene neden olacaktır. Bu da vücudun yumurtlama dengesini bozabilir. Adet düzensizliklerine ve rahatsızlıklara yol açabilir.

Sigara ve Alkole Hayır

Bilimsel araştırmalar sigaranın kadın yumurtalıklarını yaşlandırdığı ve kalitesini düşürdüğünü ortaya koymaktadır. tabii ki aynı durum erkeğin spermi içinde geçerli olmaktadır. Sigara içmek hem kadınlarda hem de erkeklerde doğurganlık sorunlarına yol açabilir.

Hamile Kalmanın Yolları

Alkol ve keyif verici maddelerden de uzak durmak hem doğurganlığınız hem de oluşacak bebeğiniz için daha sağlıklı olur. Alkol alımı bebeğinizin zeka yapısına zarar verebilir.

Doğurganlık İçin Ne Zaman Doktora Gitmeliyim

35 yaş altı kadınlar bir yıl düzenli olarak korunmasız ilişkide bulunup hamile kalamadıysa ve 35 yaş kadınlar 6 ay düzenli korunmasız ilişkide bulunup hamile kalamadıysa mutlaka doktor desteği almalıdır.

Doğurganlığı Doğal Olarak Arttırmanın 9 Yolu adlı makalemizden faydalanabilirsiniz.

Facebook Sayfamız: Annelik Dunyası