Neden Hamile Kalamıyorum

Neden Hamile Kalamıyorum

Neden hamile kalamıyorum? diye merak ediyor olabilirsiniz. Asla olmayacağından endişe ediyor olabilirsiniz. Bununla birlikte, hamile kalmamanızın birçok olası nedeni ve birçok olası çözümü vardır. Yumurtlama düzensizlikleri, üreme sisteminde yapısal sorunlar, düşük sperm sayısı veya altta yatan bir tıbbi problem olabilir. Ya da yeterince beklemeyip sabırsızda olabilirsiniz.

Neden Hamile Kalamıyorum

Aslında kısırlığın (İnfertilite) bir çok nedeni olabilir. . İşte henüz hamile kalmamış olmanızın 11 olası nedeni.

Yeterince Uzun İlişki 

Dikkate alınması gereken ilk şey, ne kadar süredir bebek için ilişkide bulunduğunuzdur. Öncelikle birçok çiftin hemen hamile kalmadığını bilmek önemlidir. İçinizde bulunduğunuz psikolojik şartlar, sağlık durumunuz, beslenme düzeniniz, eşinizle ilişki düzeniniz  ve daha bir çok neden de olabilir. Öncelikle sabırsız olmayıp beklemeyi ve bu anların tadını çıkararak yola çıkmalıyız. Bilinmelidir ki neden hamile kalamıyorum sorusunu düşünmeden önce kaç aydır hamile kalamadığınızı düşünüp, ne zaman doktora başvuracağınızı bilmeniz daha önemlidir.  Özellikle uzun süredir korunan çiftler, bebek için korunmayı bıraktıklarında, hemen hamile kalamayabilir.

Peki hamilelik için ne zaman doktora gitmeliyim

Aşağıdaki durumlarda doğurganlığınız hakkında bir sağlık uzmanına görünün.

  • 35 yaşında veya daha büyükseniz ve en az altı aydır bebek deniyorsanız
  • 35 yaşından küçüksünüz ve en az bir yıldır deniyorsanız

Bu durumlardan herhangi biri deneyiminize uyuyorsa, doğurganlık sorunu belirtileriniz olmasa bile tıbbi yardım alın.

Yumurtlama Olmaması ( Anovülasyon)

İnsan doğurganlığı bir yumurta ve sperm gerektirir. Yumurtlama yoksa hamile kalamazsın. Anovülasyon, (yumurtlamanın olmaması) kadın kısırlığının yaygın bir nedenidir ve birçok nedenden tetiklenebilir. Bunlar; Polikistik over sendromu (PCOS), anovulasyonun olası bir nedenidir. Diğer olası nedenler arasında aşırı kilolu veya zayıf olmak , yumurtalık sayısında azlık , tiroid fonksiyon bozukluğu, hiperprolaktinemi (prolaktin hormon boazukluğu) ve aşırı egzersiz yer alır .

Yumurtlama sorunu yaşayan çoğu kişide adet düzensizliği görülür. Bununla birlikte, düzenli adet döngüleri, yumurtlamanın normal şekilde gerçekleştiğini garanti etmez. Adet düzensizliğiniz varsa , bebek düşünmeden önce doktorunuzla konuşmakta fayda vardır.

Erkek Kısırlığı

Hamileliğin oluşması için iki kişinin de sağlıklı ve üreme için verimli olması gerekmektedir. Doğurganlık sorunları sadece kadına özgü değildir. Kısır (İnfertil) erkek-kadın çiftlerin %20-30’unda erkekte  doğurganlık sorunu görülmüştür. Çiftlerin diğer %40’ında her iki kişide de kısırlık faktörleri ortaya çıkmaktadır.

Erkek kısırlığı , meni ve sperm sağlığını ölçen bir test olan sperm testi (spermiyogram) ile yapılmaktadır. Bu test erkek sperminin alınmasıyla yapılır. Herhangi bir işlem uygulanmadan, Spermi erkek kendisi verir. Bunun dışında test yapılmadan erkek ksırılığından söz etmek mümkün olamamaktadır.

Yaşa Bağlı Kısırlık

35 yaşından sonra kadınların hamile kalması daha uzun sürebilir. Pek çok insan hala düzenli adet görüyorlarsa doğurganlıklarının iyi olduğunu varsayar, ancak bu her zaman doğru değildir. Yaş, yumurta kalitesini ve miktarını etkiler. 40 yaşından sonra erkekler de gebe kalma sorunları yaşayabilir.

Tıkanmış Fallop Tüpleri

Yumurtlama sorunları, kadın kısırlık vakalarının yaklaşık %25’ini oluşturur. Diğer durumlarda, kadınlarda fallop tüplerinde tıkanıklık, rahim anormallikleri veya  endometriozis (çikolata kisti) görülebilir.. Fallop tüpleri, yumurtalıklar ve rahim arasındaki yoldur. Yumurtalıklardan bir yumurta salındığında, fallop tüpünden saç benzeri çıkıntılar yumurtayı içeri çeker. Sperm, fallop tüplerine doğru yüzmelidir. Gebelik, sperm ve yumurtanın nihayet buluştuğu fallop tüpünün içinde gerçekleşir. Herhangi bir şey fallop tüplerinin düzgün çalışmasını engelliyorsa  hamile kalamazsınız. Tıkalı fallop tüplerinin birçok olası nedeni vardır. Tüpleri tıkanmış bazı kişiler pelvik ağrı yaşarken, diğerlerinin çoğunda hiçbir semptom görülmez. Tüplerinizin açık olup olmadığına rahip filmi çekilerek bakılabilir.

Neden Hamile Kalamıyorum

Endometriozis (çikolata kisti)

Endometriozis, endometrium benzeri dokunun (rahimi kaplayan dokunun) rahim dışında büyümesidir. Endometriozisli kişilerin %50’sinin hamile kalmakta zorlanacağı tahmin edilmektedir. Endometriozisin en sık görülen semptomları ağrılı adet döenmleri ve zaman zaman pelvik ağrıyı içerir. Ancak endometriozisi olan herkes bu semptomlara sahip değildir. Bazı insanlar sadece kısırlık araştırmasının bir parçası olarak endometriozisi olduğunu keşfederler.

Kadınların yaklaşık %10 ila %15’inde endometriozis vardır, ancak genellikle yanlış teşhis edilir veya basitçe gözden kaçar. Endometriozis, kan testi veya ultrason ile teşhis edilemez. Kesin olarak laparoskopik cerrahi yani göbek deliğinden içeri girerek karın içine bakılmasıyla teşhis edilir. Bu nedenle, uygun teşhis, semptomların ortaya çıkmasından itibaren 4 ila 11 yıl sürebilir.

Temel Tıbbi Sorunlar

Altta yatan tıbbi koşullar, erkek ve kadın kısırlığına yol açabilir. Örneğin, bir tiroid dengesizliği  kısırlığa neden olabilir. Lupus (kelebek hastalığı) gibi bazı hastalıklar da kısırlığa neden olabilir. Kesinliği kanıtlanmamış dahi olsa da  depresyon gibi zihinsel sağlık durumları da kısırlıkla ilişkilidir .

Bazı İlaçlar

Doğurganlığı etkileyebilecek ilaçlar da mevcuttur. Örneğin, araştırmalar bazı antidepresanları almanın hamile kalmayı zorlaştırdığını göstermiştir. 2016 yılında yapılan bir çalışmada, araştırmacılar şu sonuca varmıştır: “Verilerimiz, antidepresanların, depresyon öyküsü olan bir kadının doğal olarak gebe kalma olasılığını azaltabileceğini gösteriyor.” Ancak, önce doktorunuzla konuşmadan ilaç almayı asla bırakmayın. Size reçete edilen bir ilacın hamile kalmayı engelleyebileceğine dair endişeleriniz varsa, bir sağlık uzmanına danışın. Size başka bir ilaç vermeleri, farklı bir tedavi türü denemeniz veya ilacın bir sorun olmadığına dair sizi temin etmeleri gerekebilir.

Yaşam Tarzı Faktörleri

Her türlü uyuşturucu madde alınımı doğurganlığı bozabilir. Benzer şekilde, araştırmalar tütün kullanımının, aşırı alkol kullanımının ve kokain, ecstasy, ketamin ve amfetaminler gibi yasa dışı uyuşturucu kullanımının doğurganlık sorunlarına yol açtığını göstermektedir. Ek olarak, aşırı veya kronik stresle yaşamak, travma yaşamak veya uykusuzluk ve diğer uyku sorunları yaşamak doğurganlığı azaltabilir. Önemli ölçüde fazla kilolu veya zayıf olmanın da doğurganlığı bozduğu bilinmektedir. Aşırı egzersiz yapmak veya hiç yapmamak da hamile kalma sorunlarına neden olabilir.

Açıklanamayan Kısırlık

İnfertil çiftlerin %10 ila %30’u neden hamile kalamadıklarını asla öğrenemezler. Buna açıklanamayan kısırlık veya daha doğrusu iyi teşhis eksikliği denir. Pek çok doktor, açıklanamayan kısırlık diye bir şey olmadığını,  sadece keşfedilmemiş veya teşhis edilmemiş problemler olduğunu vurgular.  Gerçek şu ki, bazı çiftler cevap alamıyor. Ancak, cevapların olmaması tedavi edilemeyeceğiniz anlamına gelmez. Teşhisiniz açıklanmasa bile kısırlık tedavisi alabilirsiniz.

Doğurganlık Tedavisi Aramamak

Hamile kalmakta zorluk çekiyorsanız, yardım alabileceğinizi bilin. Doğurganlık sorunlarınız olup olmadığını bilmenin en iyi yolu mutlaka iyi bir uzmandan yardım alnızdır. İster ilk kez hamile kalmaya çalışıyor olun, ister düşük yaptıktan sonra hamile kalmayı umuyorsunuz ya da daha önce hamile kaldıysanız ancak şu anda hamile kalmakta güçlük çekiyorsanız  doktorunuz sizi doğurganlık sorunları ve tedavi açısından mutlaka yönlendirecektir.

Birçok çift , önce “biraz daha denemeleri” gerektiğini düşünerek test ve tedaviyi fazlaca erteler. Bu bir hata. Kısırlığın birçok nedeni sessizdir ve zamanla kötüleşir. Ne kadar erken yardım alırsanız, doğurganlık tedavilerinin sizin için o kadar işe yaraması daha olasıdır.

Çiftlerin bazen testi geciktirmelerinin bir başka nedeni de, kendilerini mükemmel sağlıkta hissetmeleri ve görünmeleridir. Ancak kısırlık sorunu olan birçok insanda bu sorununun dışa dönük belirtileri veya semptomları yoktur. 28 günlük bir adet döngüsü kitabınız olabilir, ancak bu, hamile kalmaya çalışırken hızlı ve sorunsuz sonuçların garanti edildiği anlamına gelmez ve doğurganlık sorununuz olmadığı anlamına gelmez.

Facebook: Annelikdunyasi