Hamilelikte Sırt Ağrısı

Hamilelikte Sırt Ağrısı

Hamilelikte Sırt Ağrısı

Amerikan Aile Hekimleri Akademisi’ne (AAFP) göre bel ağrısı, doktor ziyaretlerinin en yaygın beşinci nedenidir. Hamile olan kadınların çoğunda bir dereceye kadar sırt ağrısı vardır. Daha önce sırt ağrısı çeken veya aşırı kilolu olan kadınların hamilelik sırasında sırt ağrısı riski daha yüksektir. Aşağıda olası nedenler ve ayrıca sırt ağrısını önleme ve hafifletme yolları bulunmaktadır.

İyileşmeye giden yol

Hamilelik sırasında sırt ağrısının birkaç nedeni vardır. Bunlar vücudunuzda meydana gelen değişikliklerden kaynaklanmaktadır.

Sırt kaslarına baskı

Bebeğiniz büyüdükçe rahminiz genişler ve ağırlaşır. Bu, sırt kaslarınıza ek ağırlık verir. Kendinizi geriye yaslanmış veya belinizi kavisli bulabilirsiniz. Basınç sırt ağrısına veya sertliğine neden olabilir.

Mide kaslarında zayıflık

Büyüyen bebeğiniz aynı zamanda mide kaslarınıza da baskı yapar. Bu onların gerilmesine ve zayıflamasına neden olabilir. Karın ve sırt kaslarınız birbirine bağlıdır. Karnınızı dengelemek için sırt kaslarınız daha fazla çalışmak zorundadır.

Duruş

Hamilelik, ağırlık merkezinizi değiştirebilir. Hareket etme, oturma ve ayakta durma şekliniz sırtınızda ve vücudunuzun diğer kısımlarında ağrıya neden olabilir. Kötü duruş nedeniyle sıkıştırılmış bir sinir de ağrıya neden olabilir.

Hamilelik hormonları

Hamileyken birçok hormon farklı nedenlerle değişir. Hamileliğinizin ilerleyen dönemlerinde hormonlar, pelvisinizdeki kasları ve bağları gevşetmek için artar. Bu vücudunuzu doğum için hazırlar. Kaslarınız ve bağlarınız çok gevşerse, sırt ağrısına neden olabilir.

Stres

Kaygı ve biriken gerginlik, sırt kaslarınızı gergin veya katı hale getirebilir.

Sırt ağrısını önlemeye yardımcı olmak için nasıl oturduğunuza, ayakta durduğunuza, uyuduğunuza ve hareket ettiğinize dikkat edin.

  • Sırtınızı destekleyecek şekilde oturun. Bir bel koltuğu seçin veya belinizin arkasına bir yastık yerleştirin. Kan akışını artırmak ve eğilmeyi önlemek için ayaklarınızı yukarı kaldırmayı deneyin.
  • Oturun ve dik durun. Belinizi bükmek yerine sırtınızı poponuz ve bacaklarınızla aynı hizada tutmaya çalışın. Uzun süre aynı pozisyonda oturmayın veya ayakta durmayın. Bir siniri sıkıştırabilir. Dizlerinizi kilitlemeyin. Uzun süre ayakta durmanız gerekiyorsa, her seferinde bir ayağınızı bir kutu veya tabure üzerinde dinlendirin.
  • Rahat ve tüm vücudunuzu destekleyen alçak topuklu ayakkabılar giyin. Kemer destek eklerinin kullanılmasına yardımcı olabilir. Dengenizi bozabilecek topuklu ayakkabılardan kaçının.
  • Çok yumuşak olmayan ve destek sunan bir yatakla uyuyun. Hamileyken, yan yatmak en iyisidir. Daha fazla destek için karnınızın altına ve bacaklarınızın arasına yastıklar yerleştirin. Sırt üstü uyumaktan kaçınmaya çalışın. Bu, rahminize baskı uygulayabilir ve bebeğinize giden kan akışını kesebilir.
  • Sırtınızı veya mide kaslarınızı zorlayabilecek bükülme veya ani hareketler yapmayın.
  • Eşyaları öne eğilerek kaldırmayın. Bunun yerine sırtınızı düz tutun ve sırtınız yerine bacaklarınızla kaldırın. Aynı anda çok fazla ağırlık kaldırmamaya veya taşımamaya dikkat edin.
  • Bol bol egzersiz yapın. Bu, sırt ve karın kaslarınızı güçlendirmeye ve duruşunuzu iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Ne tür bir egzersizin güvenli olduğu konusunda doktorunuzla konuşun. Yürümek ve yüzmek genellikle iyidir. Hamilelikten önce çok aktif olsaydınız, aynı seviyede aktivite yapmaya devam edebilirsiniz. Kegel egzersizleri gibi belirli hareketler ve esnemeler de sizi doğuma hazırlar.
  • Hamile pantolonu giyin. Geniş elastik bel bandı ekstra destek sağlar.

Sırt ağrınız varsa, bu ipuçları ağrıyı ve sertliği gidermeye yardımcı olabilir.

  • Sırtınıza ısı veya soğuk kompres uygulayın. Midenize aşırı sıcaklıklar koymaktan kaçının.
  • Asetaminofen alın (marka adı: Tylenol).
  • Stresi azaltmanın yollarını bulun. Nefes egzersizleri öğrenin veya doğum öncesi yoga dersi alın.
  • Sertifikalı bir terapistten doğum öncesi masajı alın.
  • Alternatif tıp hakkında doktorunuza danışın. Bu, akupunktur veya kayropraktik ayarlamayı içerebilir. Ayrıca osteopatik manipülasyonu da içerebilir. Kaslarınız ve eklemleriniz esneme ve hafif baskı ile hareket ettirilir.

Düşünülmesi gereken şeyler

AAFP, 6 haftadan daha kısa bir süredir bel ağrısı varsa bazı görüntüleme testlerine karşı tavsiyede bulunur. İstisna, nörolojik bir sorun gibi ciddi bir risk varsa. Araştırmalar, 6 haftadan önce yapılan görüntülemenin sonuçları iyileştirmediğini gösteriyor. Sağlık bakım maliyetlerini artırır. Bazı hayal gücü testleri hamilelik sırasında güvenli olmayabilir. Faydaları ve riskleri hakkında doktorunuzla konuşun.

Ne zaman doktora görünmeli

Aşağıdaki durumlarda aile doktorunuza başvurun:

  • Ağrınız 2 hafta sonra kötüleşiyor veya geçmiyor. Sırt ağrısı erken doğum eyleminin bir işareti olabilir.
  • Sırtınızda, bacaklarınızda, pelvisinizde veya genital bölgenizde his kaybı yaşarsınız.
  • Ateşiniz, çiş yaparken yanma hissi veya vajinal kanamanız var. İdrar yolu enfeksiyonunuz (İYE) veya böbrek enfeksiyonunuz olabilir.
  • Sırt ağrısına neden olan bir yaralanmanız veya travmanız var.

Doktorunuza sorulacak sorular

  • Sırt ağrımın şiddetli olup olmadığını nasıl anlarım?
  • Hamilelik sırasında ne tür egzersizler güvenlidir?
  • Hamilelik sırasında masaj yaptırmak güvenli midir?
  • Doğumdan sonra sırt ağrım geçer mi?