Tüp Bebekte Cinsiyet Seçimi Nasıl Yapılır? 

Tüp Bebekte Cinsiyet Seçimi Nasıl Yapılır

Tüp Bebekte Cinsiyet Seçimi Nasıl Yapılır? Herhangi bir tıbbi anlamda bir başvurunun garantisi yoktur ve kesinlikle bir başvurunun sonuçlandırılması söz konusu değildir. Tüp bebekte cinsiyet seçimi, genetik tanı adı verilen bir süreçle bir genetik laboratuvarında gerçekleştirilir. Bu hücre analizleri yapılarak kromozomal problemler, Turner sendromu, Down sendromu gibi hastalıklar kontrol edilir.

Muayeneden sonra sağlıklı embriyoların transferi gerçekleştirilir. Anne ve babadan sperm ve yumurtalar alındıktan sonra süreç kontrol edilir. Sağlıklı bir embriyo tespit edildikten sonra yumurta transfer edilir ve anne hamileliğe hazırlanır. Anne adaylarının genetik tanı işlemi için yaklaşık 10 gün içerisinde hazır olmaları gerekmektedir. Tedavi sürecinde kişiler tüp bebek tedavisine hazırlanır.

Anne Adaylarının Yumurtaları Nasıl Geliştirilir?

Uzman kontrolünde bazı ilaçların kullanılmasıyla anne adayının yumurtaları geliştirilir, olgunlaştırılır ve ameliyata hazır hale getirilir. Bir veya birden fazla yumurta istenilen boyuta ulaştığında genel anestezi altında kısa bir işlemle toplanır. Daha sonra sperm hücreleri mikroenjekte edilir ve döllenir. Bu aşamada embriyolog ile tedaviye devam eden uzmanın tecrübesi çok önemlidir. Döllenme aşamasında seçim keyfi olmadığından, istenilen cinsiyetteki sperm hücrelerini seçmek için sperm motilitesi ve yapısı incelenmelidir.

Tüp Bebekte Cinsiyet Seçimi Nasıl Yapılır

Cinsiyet Seçimi Nasıl Yapılır?

Cinsiyet seçimi temel olarak, döllenmenin 3. gününde 8 hücreli bir embriyodan alınacak olan tek hücreli biyopsi ile yapılır. Biyopsi sonrası genetik yapı ve kromozom sayısı dikkatlice incelenir. Muayene sonrası cinsiyetleri %99,9 oranında ortaya çıktı. Tıbbın tüm alanlarında %1 hata payı vardır. Bu hata payı göz önüne alındığında, çiftin istek ve istekleri doğrultusunda tedavi esas alınmaktadır.

Bu uygulamalar tamamlanacak tüm işlemlerde deneyimli merkezler ve deneyimli uzmanlar tarafından gerçekleştirilecektir. Sağlıklı bebeklerin başarı ve doğumunu sağlamak için merkezlerin ve uzmanların tecrübesi de çok önemlidir. Bunun için detaylı bir çalışma yapılmalıdır.

Süreç Nasıl İşliyor?

Çocuk sahibi olmak isteyen yetişkinler enfeksiyonlar, kısırlık ve erkeklerde sperm sayısının düşük olması nedeniyle normal şekilde çocuk sahibi olamamaktadır. Bu durumda tüp bebek tedavisi ön plana çıkmaktadır. Tüp bebek tedavisi günümüzde en sık kullanılan kısırlık tedavilerinden biridir.

Anne adayından alınan yumurta hücrelerinin laboratuvar ortamında, baba adayından alınan sperm hücrelerinin laboratuvar ortamında döllenmesini, ayrıca anne ve baba adayının çocuk sahibi olamayacak durumda olduğu durumlarda embriyoların anne rahmine yerleştirilmesini kapsar. Tüp bebek tedavisi uzun, zor ve yorucu bir süreç olsa da çocuk sahibi olmak isteyen ebeveynler için harika bir tekniktir.

Tüp bebek tedavisi ile ilgili en merak edilen konulardan biri de doğacak bebeğin cinsiyetinin belirlenmesidir. Tüp bebek tedavisinde bebeğin cinsiyetini belirleme işlemi bir genetik laboratuvarda preimplantasyon genetik tanı yöntemi olan PGD ile yapılabilmektedir. Bu yöntemde bebeğin cinsiyetinin belirlenebilmesinin yanı sıra Down sendromu gibi kromozomal bozuklukların vaka bazında test edilmesi ve sağlıklı hücrelerin anne rahmine aktarılması süreci yer alır.

Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, bugün Türkiye dahil birçok ülkede yasa dışı olan bebeğin cinsiyetinin belirlenmesine izin verilmediği vurgulandı. Zorunlu haller dışında cinsiyet belirlemenin yanlış olduğuna dikkat çekilmiştir.

Facebook Sayfası: Annelik Dünyası